A zene világnapján- CSEH TAMAS BAND koncert

2014.11.05 08:54

Az Új Szóban megjelent cikk a CSEH TAMAS BAND Nagymegyeren tartott koncertjéről!

A zene világnapján

 

1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának javaslatára október elsején a zene világnapját ünnepeljük. Idén első ízben iskolánk, a nagymegyeri Magán Szakközépiskola diákjai is együtt ünnepeltek a világgal. Lényegesnek tartottuk, hogy olyan művészeket hívjunk iskolánkba, akik tanulóinknak nemcsak egyszerű, szóbeli előadás formájában tudják átadni a zene lényegét, hanem más eszközökkel is fel tudják hívni a fiatalok figyelmét a nem tradicionális zenére. Ennek a kezdeményezésnek köszönhetően látogatott el hozzánk Cseh Tamás és zenekara, s fantasztikus előadáson mutatták meg, hogy a zenét nem csak annak hallgatása közben lehet érezni, átélni.

A hattagú zenekar művészei feladatuknak tartják a klasszikus zene, a népzene, a népies műzene értékeinek megismertetését a magyar tannyelvű iskolák tanulóival. Céljuk, hogy megszerettessék a zenét a diákokkal, és arra ösztönözzék őket, hogy nyitottá és befogadóbbá váljanak más, nem populáris zenei műfajok iránt is.

A zenekart olyan hivatásos zenészek alkotják, akik több zenei formáció (Ifjú Szivek Zenekara, Szőttes Kamara Néptáncegyüttes zenekara, Violin Orchester Bratislava Eugen Botoš vezetésével, Ritka Magyar Folkband) tagjaiként már számtalanszor bizonyították hozzáértésüket és elhivatottságukat.

Cseh Tamás brácsaművész, a zenekar vezetője városunkból indult el a zenei pályán, jelenleg a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színház szólamvezető brácsása. Kötelességének érzi, hogy ne csak a koncerttermekbe vigye el a muzsikát, hanem a diákokhoz is, akiknek gyakran nincs más módjuk arra, hogy hasonló zenét halljanak.

Előadásuk alatt a jókedv egyre fokozódik, a teremben tartózkodók elengedik a mindennapok gondjait és átadják magukat a zene felhőtlen örömének. Különleges élmény volt tanulóinknak az élőzene, ami utánozhatatlan hangulatot teremtett, csakúgy, mint a klasszikus népi hangszerek ötvözése a zongorával, melyet Hiromi Cseh Ishiguri zongoraművész tolmácsolásában hallhattunk. A cimbalom virtuózaként Cseh Sándor remekelt, aki hihetetlen virtuozitással kezelte hangszerét. A zenekar többi tagjáról is csak elismeréssel szólhatunk: Hanusz Zoltán brácsán és gitáron, Ravasz Jenő harmonikán, Lelkes Tibor pedig nagybőgőn játszva örvendeztette meg iskolánkat. Koncertjük sikerét mutatta, hogy tanulóink állva, vastapssal jutalmazták Cseh Tamást és zenekarát. Köszönjük a színvonalas előadást, bízunk benne, hogy mihamarabb találkozunk!

Ambrus Rita tanár

Ezen a linken olvashatsz CSEH TAMAS BAND Nagymegyeren tartott koncertjéről!

https://ujszo.com/napilap/iskola-utca/2014/10/16/a-zene-vilagnapjan